Ortadoğu Beşlisi
Ortadoğu Beşlisi

Zennup 1884, Türk gastronomi dünyasına tepeden ve hem de Bursa’dan indi diyebiliriz. Mekan aslında Kilis’li olan, artık fahri memleketi olduğu için hayatının büyük kısmını Bursa’da geçiren Ömür Akkor tarafından, yeme içme konseptli olarak, Eker Meydan AVM’de açılmış. Mekanın içeriğine ve detaylara girmeden önce benim ve bu dünyanın insanlarının son zamanlarda dikkatle takip ettiği Ömür Akkor hakkında iki kelam edebilirim. Kendisi, Osmanlı Mutfağının, kendi yöresi olan Güneydoğu ve Şark mutfağının, özellikle ekmek ve ekşi mayanın binlerce yıllık yolculuğunun peşinde koşmuş, sayısız kitaba, sayısız seyahate imza atmış bir kişilik. Şeften beklentim de haliyle biraz yüksek.

Zennup 1884
Zennup 1884

Eker Meydan’ın üst katında biraz da köşede kalan mekâna geliyorum. Modern bir giriş, sağda Şevki Bey’in fırınından(Palemek) çıkan güzel kokulu ekmeklerin bulunduğu reyon, ortada büyükçe bir masa ve üzerinde çiçekler, solda da kahvaltı dolabı ile birlikte özel ürünlerin teşhir edildiği raf var. Giriş aslında biraz kalabalık, mekânın iç kısmına girince de kısmen kalabalık dekorasyon dikkati çekiyor ancak ferah ortamla birlikte gözü yormuyor.

Zennup 1884
Zennup 1884
Şevki'nin Fırını (Palemek)
Şevki’nin Fırını (Palemek)

Sıra yemeklere geldiğinde şefi soruyorum, genelde mekânda olmasına rağmen o anda  olmadığını öğreniyorum. Garson gelip menüyü verdiğinde tebessüm ediyorum çünkü menü şefin notlarını aldığı şekilde ve el yazısıyla tasarlanmış. Çeşit biraz fazla, dolayısıyla seçim yapmak zor. Garsonun da yönlendirmesiyle “şef masayı donatsın” diyorum. Şef masayı donatsın dediysem menünün ismi de ondan. Menü bir kişi için fazla gibi diyorum garsona, yok bir kişiye tavsiye ediyoruz, diyor. Gelince anlıyorum ki menü iki kişilik. Yanlış tavsiyeyi mekânda yaşadığım tek olumsuzluk olarak not ediyorum. Ayrıca servis esnasında yemekler ile ilgili olarak kısa bir sunum ya da tanıtım yapılsa, farklı yemeklerin tanıtımı açısından da faydalı olacağını düşünüyorum ve de tavsiye ediyorum.

Anadolu’nun Gökkuşağı gibi yemekleri

Menü çok çeşitli, sadece tatlı olarak bile 10 çeşit var. Şef masayı donatsın dediğim için yemekler mutfaktan gelmeye başlıyor. İştah açıcı olarak zeytinyağlı tuzlu yoğurt ve fırından ekmek çeşitleri, sonrasında Ortadoğu Beşlisi adı verilen mezeler, ara sıcak olarak kavrulmuş susamlı, çam fıstıklı ve yoğurtlu mücver geliyor. Son olarak uzun pişmiş kuzu iç pilav ve tatlı geliyor. Tatlı tabağında da hem Kilis’e özgü 500 yıllık cennet çamuru hem de Edirne Sarayı’ndan Helva-i Hakani geliyor. Yemeğin sonunda yolumu değiştirip Zennup 1884’e geldiğime pişman olmuyorum. Açıkçası bu kadar emek ve tecrübe boşa çıkmamış ve gerçekten de olması gereken olmuş. Her şey dengeli, malzemeler benim diyor, taptaze yeşillikleri, tane tane pilavı, güzel yoğurdu ile iç malzemesi çok pişmemiş, biraz diri ve yağda boğulmamış mücveri.. Biraz güzelleme gibi oldu ama hakikaten de mükemmeliyetçi bir iş olmuş. Daha sonra tam çıkarken aldığım tavsiye ile akşam ev ahalisi ile yemek üzere hamsiköy sütlaç alıyorum. Menüde, “yemeden ölme bence” mottosuyla ve 2-3 kişilik güveçte sunulan sütlacı da Anadolu’nun lezzetlerine ayrı bir örnek olarak tatmış oluyorum.

Ortadoğu Beşlisi
Ortadoğu Beşlisi
Uzun Pişmiş Kuzu, İç Pilav
Uzun Pişmiş Kuzu, İç Pilav

Zennup’ta Misafir Lokantalar

Şefin, zaman zaman Anadolu’nun bazı yerel ve önemli mekânlarına da ev sahipliği yapacağı ve hatta 2-3 günlük süreler içerisinde tabelalarını dahi taktıracağı bir mekâna dönüşüm planı da var. Örneğin Rize Liman Lokantası gelip kuru fasulye, kavurma ve pilavını burada yapacak. Misafir lokanta günlerinde sadece onların yemekleri olacak ve Zennup menüsü geçici olarak kaldırılacak. Dolayısıyla bu ve benzeri projelerle daha da yaşayan aslında bir okula dönüşecek bir lokanta deneyimi hem Bursa’lılara hem de meraklı gezginlere iyi bir alternatif olacağa benziyor.

Adını Ömür şefin babaannesi Zennup Hanım ile Mehmet Kamil tarafından yazılan ve Türkiye’de bilinen ilk yemek kitabının basıldığı tarih olan 1884’ten alan mekân normalde birden fazla yere, defalarca seyahat ederek tadabileceğiniz lezzetleri bir arada bulmanıza olanak sağlıyor. Türkiye’nin birçok yerel yemeğinin, taze ve mevsimindeki malzemeleri ile yapılan örneklerini sunarak yeme-içme severlerin ufkunu genişletiyor. Çeşitli gastronomik tur ve seyahatlere de konu olması beklenen mekânın, her ne kadar yemek alışveriş merkezi de olsa, avm yerine, bağımsız bir yeri olsaydı daha da şık olurdu diye düşünüyorum.

Zennup 1884

Çamlıca Mah. Lefkoşa Cd.

Eker Meydan Avm /Bursa

0 224 453 27 16

http://www.zennup.com.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.